woensdag 22 mei 2024

HETZELFDE STEL EN LALE

Hé, hetzelfde stel eveneens op het voorplat van een boek! Een boek uit 2006. Een boek nog wel van Frans de Haes, van wie ik in 2016 toestemming kreeg om gedichten van zijn vader, Jos de Haes, op Het Moment te plaatsen.

 


Het stel dus van Canaletto’s Il Bacino Di San Marco Visto Dalla Punta Della Giudecca.

 


***

Het boek Ik ben vrij van Lale Gül in huis.

 


Meteen al op de eerste alinea van dit boek, dat opent met een brief aan de lezer, is in taalkundig, stilistisch en logisch opzicht het een en ander aan te merken. Maar doet dat er iets toe voor de reden waarom ik Gül wil lezen? Geen barst.

         Als bijdrage tot het afzeiken van Ronald Plasterk ter verijdeling van een premierschap van de man, had iemand bij de Volkskrant een brief ingezonden met daarin alle scheldwoorden die Jeroen Brouwers in een ‘vloekschrift’ had bedacht voor Ronald Plasterk toen die minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap was en in die hoedanigheid iets had gedaan wat Brouwers niet zinde. Meer dan vijftig schimpwoordvarianten.

         Brouwers zaliger gold en geldt als een groot stilist. Wat heb ik een minachting voor grote stilisten wanneer die met hun taalhoogstandjes in feite ordinair scheldende naarlingen zijn.