donderdag 9 augustus 2018

GIFTIG GETIKTE AFORISMEN 16


Bij wijze van hart onder de riem stuurde iemand hem dit citaat van Octavio Paz: ‘Het idee “moderne kunst” komt voort uit het idee “kunstgeschiedenis” – allebei bedenksels van de moderne tijd die er samen mee zullen verdwijnen.’
*
Intussen stelt hij vast dat in deze tijd en contreien ten opzichte van de kunst het verschil tussen ‘linkse’ en ‘rechtse’ politiek is dat het de linkse is die zich via agendering, subsidiëring en programmering ingrijpend bemoeit met inhoud, vorm, richting en doel, lees: ‘innovatie’ van de kunst.
– ‘Moet je je daar als kunstenaar niet tegen verzetten, ook als je eigen maatschappelijke opvattingen deels “links” zijn?’
– ‘Nee, dan uiteraard niet, gekkie!’
*
De voorgesneden kaas heeft alweer een nieuwe, innovatieve verpakking en sluiting. Volkswagen heeft de Automotive Innovation Award gewonnen voor meest innovatieve autofabrikant. De nieuwe IPhone-modellen krijgen een innovatieve dieptecamera aan de voorkant. De supermarktketen heeft een innovatieve wijze van afrekenen geïntroduceerd die menselijke kassières overbodig maakt. Kunstenaar L wordt geen overheidssubsidie meer toegekend omdat schilderen met kwast en verf niet innovatief is. De toekenningscommissie voor kunstsubsidies bestaat uit lieden van antikapitalistische signatuur.
*
Taalzuivering. Het woord ‘jaknikker’ verbieden vanwege racisme.
*
Kunstenaar F kwam tot de beste concepten voor kritische verbetering van de wereld door middel van zijn kunst tijdens een verblijf van € 800 exclusief per hotelnacht in een van de twintig Arabische landen met het laagste inkomen per hoofd van de bevolking.
*
Men moet menen, mede door toelichting van de kunstenaar zelf, dat het gebruik van F’s eigen portret in zijn tweedimensionale werken en sculpturen bedoeld is als zelfspot in plaats van als handelsmerk in de vorm van ijdelheid.
*
Kritisch conservatisme: elke presentatie van beeldende kunst weigeren die in opdracht van de kunstenaar is vervaardigd, dus niet individueel fysiek gehandwerkt door hemzelf, maar door employees in dienst van zijn eigen kunstbedrijf of van gespecialiseerde firma’s. Dingen dus zoals die van de Warholding, de Fabrefabriek, Koonsballoons ltd en de Diamond Hirst Company.
*
Hunkerend visioen. In de trein zitten en iedereen in de coupé zien zitten kijken op en vingeren over zijn digitale scherm, waarbij iedereen ook telkens weer aandachtig opkijkt, naar het landschap buiten of naar een medepassagier, naar een jas aan een haak, naar een tas of koffer, naar een aangegeten broodje kaas naast een beker koffie, en de conducteur zien komen die in plaats van digitale vervoersbewijzen een keur aan Hockneyaanse iPadtekeningen onder ogen krijgt.
*
Van beroep ‘curator literatuur’. Wat zou dat zijn? Van Dale: curator: iemand die ‘belast is met de zorg voor een onder curatele gestelde of voor de belangen van een ongeboren vrucht.’ Belast met de zorg voor een doorgedraaide of veroordeelde schrijver in dit geval dus (wie zou of zouden dat zoal kunnen zijn?) of van (wiens of wier?) literaire werken in statu nascendi… Mijn hemel! Of: iemand die ‘belast is met het beheer en de vereffening van de failliete boedel.’ Belast met het failliet van een schrijver of een heel segment van de literatuur in dit geval dus… Goeie genade! Of: ‘iemand die een tentoonstelling samenstelt, de programmering van een festival verzorgt enz.’ O, nee, maar dan… Dus juist iemand die ermee belast is ervoor te zorgen dat bepaalde schrijvers niet onder curatele gesteld en failliet verklaard zullen worden! Wie zouden dat zoal kunnen zijn?
*
Uiteraard hoeft een kunstenaar in zijn privéleven geen heilige te zijn, althans zolang hij niet met zijn werk zichzelf als heilige presenteert.
*
Bescheidenheid wordt nogal eens verwisseld met gebrek aan zelfovertuiging, zoals het blijk geven van zelfovertuiging nogal eens wordt verwisseld met het hebben van een sterke persoonlijkheid.

Zie HIER aflevering 1, HIER2 , HIER3, HIER4, HIER5, HIER6, HIER7, HIER8, HIER9 , HIER10, HIER11, HIER 12, HIER 13, HIER14 en HIER15.